2015. nov 10.

2015. november 9-ei szülői est összefoglaló

írta: Lilik
2015. november 9-ei szülői est összefoglaló

4099585000_33ea07a338.jpg

 

Tegnap volt a Márton nap előtti utolsó szülői estünk. Kicsit késve érkeztem, de azért igyekszem minderől beszámolni azoknak akik nem tudtak részt venni.

 

Epocha

Teremtés epocha van. Gyermekeink a teremtést élik meg éppen, kis héber nyelvleckével fűszerezve.
December elején kezdődik a számtan epocha, mikor is elkezdenek írásban műveleteket végezni, vagyis a két szám, amit összeadnak, kivonnak egyás alá kerül, és így kell majd számolniuk az eredményeket.

 

Hónapünnep

A mi osztályunknak november 27-én lesz reggel 9 órától, az ötödikesekkel, a Madách utcai épület euritmia termében.

 

Iskola felszerelés

Róbert kér mindenkit ellnőrizze a tornacipők mérethelyességét, páran már panaszkodnak, hogy kinőtték. (Itt jegyezném meg, hogy ma reggel kiderítettem, hogy Luca egyáltalán nem hordja a tornacipőjét azóta, hogy állítólag Róbert azt mondta nekik, akár mezitláb is tornázhatnak tórnaórán. Azóta ő nem szereti a cipőjét, pedig jó a lábára, és eddig kényelmesnek ítélte meg. Amennyiben ezzel a mezitlábas tornázással gond lenne, kérem Róbertet beszéljen a gyerekekkel.) Tornazsákok tartalma is mindig legyen teljes, nadrág, fehér póló, bugyi, zokni, mivel mostantól a tornazsák kvázi pótruhás zsák is.

Iskolatáska idén már olyan legyen, amibe belefér a gyerek füzete.

Figyeljünk és figyemeztessük gyerekeinket a cerák és kréták ellenőrzésére, mindíg legyenek a cerkák kihegyezve, a kréták pedig teljes létszámban sorakozzanak a krétakukacban, de legalább a 4 alapszín minden nap legyen kéznél.

 

Furulya

16 furulya (jól emlékszem?) lett kiosztva ezen az estén, azoknak akik már kifizették az árát. Közös megeggyezés alapján a furulyákra minden gyerek neve rá lesz gravírozva. Ezt a szép feladatot Lellei Ági vállalta magára, és már vitt is haza furulyákat. A maradék hangszereket Tom Tom hozza el a héten a hangszerkereskedésből. Ezeknek is el kellene jutniuk Ágihoz. Annyit tudok, hogy holnap, tehát szerdán este Ági férje megtalálható lesz az iskolában a Márton napi lámpás séta után, neki oda lehet adni. Ha szerencsénk van Tom Tom addigra el is tudja hozni a maradék furulyát. Sok szép átadási ötlet után abban maradtunk, hogy november 27-ei hónapünnep után ünnepélyesen családi körben otthon, este adhatnánk át a gyerekeknek az új hangszerüket, hétfőtől már azt hasznánák. Egy kis háttér információ, hogy vagyunk páran akik az első osztályban is érdekeltek vagyunk, ott erre a váltásra várunk, hogy megkapjuk a nagytestvértől a pentaton furulyát. Konkrétan nálunk, ha Luca a tényleges furulyaváltás előtt kapná kezébe az új hangszerét, akkor az elsős testvére zokon venné, hogy még neki nincs furulyája. Így ezt szépen meg lehet oldani, a nagyobb megkapja, és ő átadja a kisebbnek az övét. Alig várom! Szerintem sütit is sütök! :) Arra gondoltam többször se a furulya, se a hangszer szót nem írom le, de van még egy info a témához amit valahogy meg kell oldanom, mégpedig, hogy a pikulájukat 8.-ig fogják használni.

 

Márton nap

Aki meg tudja oldani, biztosítsa a gyermekének, hogy tanítás után, a 16 órai gyülekezés előtt, otthon kicsit pihenjen. Gyülekezés 16 órakkor. 18 órára lehet értük menni az iskolába. Idén szülők is részt vehetnek ezen a szép eseményen, természetesen a gyerekektől elkülönülve. Elindult egy kezdeményezés, amiről minden osztály kapott levelet. Kicsi gyerekkel sajnos nem ajánlják a részvételt.

 

Szombati bazár

pénteken a termünket ki kell pakolni a szombati bazár kávézója részére. 14-15 óra között van szükség segítségre. Ezután 15 órától a PEMÜ-ben a gyerekek előző és esetleg idei éves munkáiból kell kiállítást berendezni. Egyrészt szükség van ezekre a munkákra, vagyis péntekig juttassa el akinek van mivel büszkélkednie az iskolába, másrészről a berendezéshez is szükség van dolgos kezekre, két ember, tehát 4 kéz elegendő lenne.

Szombati bazár szerepvállalások már elkeltek, ekkor a büfében lesz árusítás. Viszont a vasárnapi takarításra még bőven vannak szabad helyek.

A Feladat táblázatok menüpont alatt a Márton napi listát is és az Emese által készíttt éves táblázatot is megtaláljátok.

 

Mikulás

12 zsák jött vissza, illetve 14, mert Gerti ma értesített, hogy meglett az övéké is+1 ovis, bár az más anyagból. Ha még előkerül a napokban juttassátok el Moni(c)-nak, ő vitte el a 12 db-ot tegnap este, és ketten vállaltuk a csillagvarrást, és az új darabok varrását. Az új darabok anyagbeszerzését Gyöngyi és Edit vállalták, illetve amelyikük kedvezőbb áron talál anyagot. Gyöngyi a szabást vállalta.

A zsákba kerül mandarin, mandula, Gyöngyi jóvoltából mézeskalács, mogyoró, aszalványok. Ezek beszerzését és csomagolását Melinda és Zsófi vállalták. Eszter a diók gyűjtését, a festést viszont ha jól emlékszem valakivel közösen. Zsófi az egyik levelezésben felajánlotta, hogy nála össze lehetne jönni egy szép napon, és elkészíteni a zsákba valókat. Eszter neked mennyi diót sikerült összevadásznod? Kell még ebben neked segítség?

 

Mesterségek

Kb. a farsang előtti időszakban kezdenek bele a mesterségek epochába (ez epocha lesz?) Méhes Adrienn lesz a vendég, aki a gyapjúkészítés mesterségére tanítja a gyerekeket, a nyers gyapjú feldolgozásától az alkotás elkészítéséig. Ez több napos projekt és költsége is lesz. No de mennyi?

Felmerült, hogyan, miféle módon találkozhatnak a gyerekek egyébb mesterségekkel is. Ötleteitekkel keressétek Róbertet. Lényeges, hogy a gyerekek dolgozzanak abban a mesterségben, és készíthessenek valamit. Ne csak nézzék a mestert.

Tavaly (azt hiszem) a harmadikosok Únyban vendégeskedtek mestereknél. Drága únyiak, izzíthatjátok a kapcsolataitokat!

Az év vége felé fognak bele a házépítés projektbe, tehát már a jó időben. Részletek nem ismertek. Annyit  most leszögeztünk, hogy a gyerekekkel közös galériaépítés ötlete túlnő a lehetőségeken, így nem valószínű, hogy lesz. Végleges döntés azért még ebben a kérdésben sincs.

 

The End

 

 

 

Szólj hozzá

Közérdekű Szülői est 2015 Márton nap